טיפים לחיסכון
מים הם משאב טבע חיוני לקיומנו היומיומי. המים משמשים אותנו לצרכים בסיסיים כמו שתייה, הכנת מזון, רחצה, שמירה על ניקיון הסביבה הקרובה אלינו - הבית, המשרד והרכב ולחיי רווחה כגון בריכות שחייה, פארקי מים ואף גידולים חקלאיים וגידולי דגים, צאן ובקר.
כמות הגשמים בארץ ישראל אינה אחידה משנה לשנה ובמרבית השנים, כמות הגשם אינה מספקת ואנו נדרשים לחיסכון במים.
באופן כללי, השימושים הביתיים המרכזיים במים נחלקים כך: שירותים 35%, רחצה 35%, שתייה-בישול-הדחת כלים 20%, כבישה וניקיון 5% וגינון 5%.
כשיודעים באילו פעולות אנו משתמשים ביותר מים, קל יותר לחסוך במים וגם בכסף.
להלן כמה עצות לחיסכון במים:
-
חסכמים וקוצבי מים: כשאנחנו פותחים ברז, יוצאים ממנו הרבה יותר מים ממה שאנחנו צריכים באמת. מה עושים? מתקינים חסכמים וקוצבי מים. חסכמים הם מכשירים פשוטים, שאותם מרכיבים בברזים במטבח ובמקלחת כדי להפחית את כמות המים היוצאים מן הברזים.
-
לתקן את הברז: במקומות רבים יש ברזים מטפטפים. זה אולי לא נראה בזבוז גדול, אבל אם תשימו כוס מתחת לברז מטפטף, תראו שהיא מתמלאת במים די מהר. בקיצור, ברז מטפטף מבזבז הרבה יותר מים ממה שנדמה לנו.
-
מקלחת ושירותים: הדחת מים באסלות היא אחת הפעולות הצורכות כמות גדולה של מים ולכן שימוש יעיל במיכל הדחה דו כמותי יכול לחסוך במידה ניכרת בצריכת המים הביתית. השתמשו בפחות מים כשאתם מתרחצים ופתחו את הברז רק כשיש בכך צורך. חוצמזה, נכון שכשאנחנו פותחים את הברז במקלחת זורמים מים רבים עד שמגיעים המים החמים? אפשר לאסוף את המים הקרים בדלי, ולהשקות בהם את העציצים. יפה, לא?
-
כשאנחנו מצחצחים שיניים או מתגלחים צריך לסגור את הברז. כ-20 ליטר מים אובדים ללא צורך בכל פעולת צחצוח שיניים או גילוח. מומלץ לסגור את הברז כאשר לא משתמשים במים כדי לחסוך במים ובכסף.
-
כיצד נזהה דליפה? דליפות בשירותים ובמקלחת הן דבר שכיח. איבוד מים במקרה זה עלול להגיע ל-1 קוב מים ביממה – בזבוז משאבים וכסף עצום. ניתן לבדוק האם קיימת דליפה על ידי הנחת נייר טואלט בדופן יציאת המים. במידה והנייר נרטב – יש להחליף במהירות את האטם. בנוסף, חשוב לבצע בדיקת נזילות מדי חודש. לצורך הבדיקה יש לסגור את כל הברזים בבית ולבדוק האם הפרפר האדום במד המים מסתובב. אם אתם מזהים תנועה – הרי שיש לכם נזילה בבית ויש לתקנה מהר.
-
רחיצת המכונית: מכונית רוחצים בדלי ובסמרטוט, ולא בצינור.
-
שטיפת כלים: מדיח כלים צורך בממוצע כמחצית מכמות המים שאנו צורכים בשטיפה ידנית של הכלים. לכן מומלץ מאוד להשתמש במכונה רק בתנאי שלא שוטפים את הכלים שטיפה מקדימה ומפעילים אותה רק כשהיא מלאה. בשטיפת כלים בכיור, העדיפו תמיד לשטוף כלי, כשמתחתיו הכלים הבאים. כך הם מקבלים שטיפה ראשונה מהמים שלו.
-
השקיית הגינה: השקייה נכונה של הגינה היא שילוב נכון של בקרה, יעילות, תחזוקת מערכת ההשקייה והכרת דרישות המים של הצמחים. בהשקייה נכונה ניתן לחסוך כמויות מים רבות מדי שנה. יש להתאים את כמויות המים לעונת השנה, למזג האוויר ולצרכי הצמחים. מומלץ לאבזר את הגינה בקוצבי מים, טפטפות או מחשבי השקיה על מנת לחסוך במים. יש לכסח את הדשא בתדירות גבוהה. פעולה זו תביא לחיסכון ניכר בצריכת המים. כמו כן, יש לגזום נוף מיותר של עצים ושיחים הצורכים מים ללא צורך.
ולסיום, אל תשכחו לשתות הרבה - הרבה מים - בזה לא חוסכים!
לעוד מידע בנושא טיפים וחסכון במים הכנסו לאתר של רשות המים בלינק הבא
10 הדיברות לחיסכון במים |
לפרטים נוספים ניתן לפנות אלינו:
מוקד התקלות ושירות הלקוחות הטלפוני - חיוג חינם בטלפון: 1800-80-40-80
במרכז שירות הלקוחות - הנגב 11 גני תקווה מתחם הצופים.
בימים: א-ה: 8:00-16:00 ובימים א,ג גם בין השעות 16:00-18:30.